pagi , 11.30 pagi .
aku bukak baju kau sehelai demi sehelai . aku rase sangat sangat teruja mase bukak baju kau tuu . yelah . mane nak dapat weh badan yang macam kau . saiz kau dah lah sedap . besar pon besar . huhu . tak sabar nye aku nak selesai kan sesi membuka baju kau mase tuu . sedang tangan ku pantas membuka helaian baju kau ,dengan tidak sengaje, kulit kau ade yg sedikit tercabot sekali . mungkinkah aku terlalu kasar gamak nye mase bukak baju kau . sori lah weh . nak buat macam mane . aku nak cepat . dah tak tahan nie. setelah beberapa saat berlalu,sesi membuka baju kau pon telah selesai . aku dengan pantasnye meletakkan kau di atas pelapik putih dan terus menerus menusuk kan alat tajam yang aku miliki ke dalam tubuh mu . wahahaaa . tapi,semakin aku rancak membuatnya , semakin pedih mata ku . kenape ye ? tapi tak pe . aku terus kan jugak memotong kau wahai bawang . huuu .
kene rushing weh. sebab kejap lagi mak aku blek je, die nak aku dah siap masak . kalau tak , habis lah aku . kene dengar lah nyanyian merdu nye yang not ntah kemana , pitch ntah kemana . hahahaha . ampun mak . i lebiu !
pedih mata cek nohh . hahaha . mesti korang fikir citer ape lah si yati nie nak share kan ? hahaha . sebenarnye , hari nie aku kene masak SAMBAL LEBOR . korang penah dengar ? haaa, kalo tak penah . mari . chef yati nak kongsi kan resepi nya . ini resepi budak kecik tak boleh buat ini resepi untuk orang2 dewasa je . sebab tuu tajuk die sedappp 18sx . HAHA . kawan-kawan, masakan nie korang hanya perlukan tiga bahan je . BAWANG SEKSI , CILI GILING BERAPI dan IKAN BILIS RANGUP. Simple je kan ? ok . mule-mule , korang kene potong bawang tuu macam nie . yang macam kat bawah nie .
ok . dah siap potong bawang . sekarang , kite dah ready dh nak masak . but 1st , kene panaskan kuali . “minyak tak payah tarok banyak sangat . agak-agak sepiring tuu dah cukop .” kate mak kepada aku . lepas tuu , bile minyak dah agak panas dengan saiz api yang agak paling kecil, masukkan bawang yang dah dipotong tadi , sekali dengan ikan bilis dan cili giling / cili boh . senang cite masokkan je semua skali . ok . saiz api kene tukar jadi sederhana . lepas tue, biarkan dalam 20min bagi minyak naik . alah kira bagi sebati lah semua nye dalam kuali tuu .
sambil-sambil tunggu tuu korang boleh siap pergi mandi lah, masukkan baju dalam washer machine lah, basoh pinggan lah . pastu , nak on9 fb kejap pon boleh . macam aku buat, heehe .
okey. dh lepas 20min, bagi kacau2 sikit kt kuali tuu. Then, gunekan cawan kecik untuk menyukat jumlah air yang akan diletakkan ke dlm kuali . masokkan dan kacau. Jangan lupe korang kene letak jugak secawan kecik pati asam jawa . supaya ade masam2 sikit . barulah kaw ! lepas tue, tunggu lagi 10min . kemudian, masokkan suku sudu kecil garam . tarok banyak-banyak pon x boleh . sebab ikan bilis kan dah masin . nanti korang kene darah tinggi tahu lah . hah . kacau kan hidangan hingga puas hati . pastu , rase lah sikit . kot-kot tak cukop pedas ke, hape ke . bile dah puas hati , tutup api dan masakan kite dah pon siap.
Taaa daaa !
tampak sedap kan ? makan ngan nasi putih pon dah cukop sodap . heeehe .
hah ! resepi nie pon sesuai untuk para student . save bajet kot weh . lepas nie tak payah lah hari-hari je korang nak kene order nasi bujang . kekadang tuh kene lah jugak bagi mek kat kedai makan tuu cuak sikit : “manelah pegi budak2 nie . tak nak mkn lagi dh ke kt kedai aku nie ? ishh . tak boleh jadi nie.” lepas tuu, tahu2 je, menu die sume dah turun harga . untung korang . *future planning nie weh* HAHAH . mari-mari, try ini resepi . selamat mencuba !
sekian terima kasih ,
HH .
No comments:
Post a Comment